Broj požara otvorenih prostora u prva 4 mjeseca

S obzirom na situaciju vezanu uz korona virus često pratimo razne grafove o broju novozaraženih, izliječenih, nažalost i preminulih, odlučili smo i mi pokazati graf koji, naravno nema veze sa COVID 19, već sa brojem požara otvorenih prostora koji su svake godine u ovom periodu tzv. proljetne požarne sezone povećani.

Iz donjeg  grafa možete vidjeti da u periodu od 1.1.2020. do 30.4.2020. bilježimo 144 požara na području Varaždinske županije. Od toga na 38 požara sudjelovala je Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina i 106 požara na kojima su sudjelovala dobrovoljna vatrogasna društva.Nažalost, nema velike razlike ukupnog broja intervencija otvorenih požara ove i prošle godine u istom periodu kada ih je bilo 168 osim Ožujka i Travnja koji se razlikuju ponajviše zbog meteoroloških uvjeta.

Požari otvorenih prostora 2020 (ukupno 144)
Požari otvorenih prostora 2019 (ukupno 168)

Zbog ovih povećanih brojeva požara otvorenog prostora, a većim brojem nastalih zbog spaljivanja biljnog otpada prilikom poljoprivrednih radova, poručujemo Vam da biljni otpad ne spaljujete nego ga kompostirajte, a ako to nije moguće postupajte sukladno odlukama općine, grada ili županije. U odlukama je navedeno kada i pod kojim uvjetima smijete spaljivati biljni otpad.

 Kod spaljivanja vodite računa o tome da vatru ne palite kada je vjetrovito, u blizini objekta ili šuma. Ne spaljujte velike površine koje ne možete imati pod nadzorom. Pokraj mjesta spaljivanja imajte osigurana sredstva za gašenje (voda, prah, priručna sredstva…) Na mjestu spaljivanja ostanite sve dok se vatra ne ugasi. O spaljivanju obavijestite vatrogasce (Javnu vatrogasnu postrojbu ili Dobrovoljno vatrogasno društvo).

Za svako neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su i kazne, pa je tako kazna za fizičku osobu koja izazove požar iz nehaja od 2.000 kn do 15.000 kn , a za osobu koja izazove požar kazna je od 15.000 do 150.000 kuna.          

Iako smo na početku spomenuli kako ova objava nema veze sa COVID 19 ipak napominjemo da vatrogasci imaju veze sa tim. Naime, na području Varaždinske županije dobrovoljni su vatrogasci svakodnevno u ophodnjama gdje pomažu provođenju mjera zabrane okupljanja te obavljaju prijevoz hrane starijim osobama. Djelatnici JVP Varaždin redovito održavaju i vježbaju sa opremom koja je specifična u ovakvim situacijama (šatori, oprema za dekontaminaciju, odijela za potpunu zaštitu i slično). Radno vrijeme vatrogasca u JVP Varaždin i dalje je 24/72.    

Ovo su podaci samo o požarima otvorenih prostora u prva 4 mjeseca. Kada tim brojevima dodamo i ostale požare, tehničke intervencije i dodatne aktivnosti vezane uz situaciju sa koronavirusom JVP Varaždin i dobrovoljna vatrogasna društva nisu smanjili operativnu spremnost. Ako bi i trebalo nešto smanjiti, onda svojim odgovornim ponašanjem prilikom spaljivanja biljnog otpada smanjimo broj požara otvorenih prostora!

S.Ž.

Skip to content